buitenland

Brand tijdens feest in Oakland eist levens

Door ANP - 04 december 2016

OAKLAND (ANP/RTR) – Zeker negen mensen zijn om het leven gekomen door een grote brand in de Amerikaanse stad Oakland (Californië). Het vuur brak vrijdagavond uit tijdens een feest en greep snel om zich heen. De autoriteiten vrezen dat het dodental verder zal oplopen.

,,Een groot deel van het gebouw moet nog worden doorzocht”, zei de brandweercommandant. Dat is moeilijk, want het dak is ingestort. Het dodental kan mogelijk oplopen tot veertig, maar niemand kon met zekerheid zeggen hoeveel mensen er precies binnen waren. Volgens schattingen van de autoriteiten waren er zeker 75 mensen toen het vuur uitbrak. Op Facebook hadden 176 mensen zich voor het feest aangemeld. Inmiddels zijn vier van de negen doden uit het gebouw gehaald.

Op een politiebureau in de buurt zaten zaterdag mensen te wachten op nieuws over de vermisten. ,,Ik heb niet veel hoop meer”, zei een vrouw van wie vier vrienden op de lijst van vermisten stonden. ,,We hebben de hele nacht ziekenhuizen gebeld en naar de politieradio geluisterd.”

Het feest werd gehouden in een voormalig pakhuis waar onder meer woningen met ateliers voor kunstenaars in waren gemaakt. In het pand zat geen sprinklersysteem en de brandweer vermoedt dat er ook geen rookmelders zijn afgegaan om de feestgangers te waarschuwen, schreef de lokale krant East Bay Times.

De gemeente was al voor de brand een onderzoek gestart naar het pakhuis van twee hoog, vanwege vele klachten. Voor de bouw van de woningen waren volgens de gemeente nooit vergunningen verleend. Ook voor het feest dat op de tweede verdieping werd gehouden, was dat het geval.