buitenland

Brecht-vertolkster Gisela May (92) overleden

Door ANP - 02 december 2016

BERLIJN (ANP) – Ze speelde Mutter Courage op het toneel en was Muddi op televisie. Ze acteerde en zong, en werd het bekendst als vertolkster van stukken van Bertolt Brecht en liederen van Kurt Weill. Vrijdagochtend overleed Gisela May, ze was 92 jaar.

,,Voor mij was Gisela May na (Brechts weduwe) Hélène Weigel de koningin van het Brecht-theater”, zei de intendant van het Berliner Ensemble, Claus Peymann. ,,Met haar sterft een van de grootste kunstenaressen van de ondergegane DDR.”

De moeder van May was toneelactrice, haar vader Ferdinand May schrijver. Van 1942 tot 1944 volgde zij de toneelschool in Leipzig, daarna was zij aan verschillende theatergezelschappen verbonden. In 1951 kwam ze bij het Deutsche Theater Berlin, in 1962 stapte zij over naar het Berliner Ensemble, het gezelschap van Brecht. Met solo-optredens vierde zij tientallen jaren lang triomfen, van Carnegie Hall in New York tot La Scala in Milaan. In 1996 gaf zij een sinterklaasconcert in Amsterdam met het Willem Breuker Collectief.