buitenland

Brexit-plannen op tafel voor onderhandelen

Door ANP - 07 december 2016

LONDEN (ANP/RTR) – De Britse regering moet voordat de onderhandelingen over vertrek uit de EU beginnen, aan het parlement zijn plannen voor de brexit voorleggen. Dat staat in een motie die woensdagavond met grote meerderheid (448 tegen 75) in het parlement werd aangenomen.

De regering accepteert de motie. Eerder was ruime meerderheid voor het schema dat de regering May voor ogen heeft. Daarin staat dat de onderhandelingen voor eind maart beginnen. De regering-May wil dat het parlement de uitslag van het brexit-referendum en het tijdpad dat daarna is uitgezet respecteert.

Bij de hoogste Britse rechtbank speelt nog de zaak over de vraag of het parlement de regering officieel toestemming moet geven voor het in werking stellen van het zogeheten artikel 50 waarmee de uittredingsonderhandelingen worden gestart. Een lagere rechtbank vond van wel maar de regering-May ging in beroep.