buitenland

Britse opperrechters buigen zich over brexit

Door ANP - 05 december 2016

LONDEN (ANP) – Alle elf Britse opperrechters buigen zich vanaf maandag vier dagen lang over de vraag of de regering of het parlement het lidmaatschap van de Europese Unie kan opzeggen. Die heikele kwestie verlamt het ‘brexit-beleid’ van de regering van premier Theresa May, die al een tijdschema voor het vertrek uit de EU (brexit) had aangekondigd.

Dat dreigt nu in de war te worden geschopt door particulieren. Die klaagden bij een gerechtshof dat het parlement tot de brexit moet besluiten en de magistraten gaven de klagers gelijk. Het is deze recente uitspraak die de regering nu bij het Hooggerechtshof betwist.

De gemoederen lopen hoog op. Tal van voorstanders van de brexit zien in de juridische procedures tegen het verlaten van de EU een poging van de welgestelde elite om de uitslag van het referendum van juni teniet te doen. Een meerderheid van de kiezers, vooral oudere Engelsen, koos toen voor de brexit.

De zittingen van het Hooggerechtshof worden rechtstreeks op internet uitgezonden, maar een spannende climax wordt deze week niet verwacht. Britse media nemen aan dat de uitspraak in januari komt.