buitenland

Britse zwemmer staakt oversteek oceaan

Door ANP - 16 december 2016

LONDEN (ANP) – De Brit die als eerste de Atlantische Oceaan wilde overzwemmen heeft zijn recordpoging gestaakt. De 38-jarige Ben Hooper ging 13 november in Dakar (Senegal) te water met de bedoeling naar Natal (Brazilië) te crawlen. Hij kwam in ruim een maand tijd niet verder dan 140 kilometer. Ruwe zee, haaien, kwallenbeten en dreigend tekort aan proviand deden hem besluiten op te geven.

De voormalig politieagent uit Cheltenham toonde zich tegenover Sky News evenwel een groot optimist. ,,We hebben NIET gefaald; we hebben de kennis vergaard om in de toekomst succes te hebben”, reageerde hij. Hooper had voor de bijzondere zwemtocht al geroepen dat hij doorgaat met proberen ,,zolang hij maar één been en één arm over heeft”.

De oversteek zou in een rechte lijn dik 3000 kilometer zijn maar Hooper had al het bange vermoeden dat daar nog wel iets bij zou komen door stroming en afdrijven tijdens de nachtrust op de begeleidende catamaran. Het plan was gedurende 140 dagen telkens tien uur te zwemmen, in twee sessies en met korte onderbrekingen om te eten. Gezien het tempo dat Hooper ontwikkelde zou hij twee jaar bezig zijn geweest om de overkant te bereiken. Dat gaat hij nu zeilend doen.