buitenland

China geeft onderwaterdrone terug aan VS

Door ANP - 17 december 2016

PEKING/WASHINGTON (ANP/RTR) – China zal de onderwaterdrone die in internationale wateren werd onderschept teruggeven aan de Verenigde Staten. Dat hebben beide landen zaterdag bekendgemaakt. Peking vindt wel dat de Amerikanen erg veel ophef hebben gemaakt van het incident in de Zuid-Chinese Zee.

Het onbemande duikbootje (UUV) deed 80 kilometer ten noordwesten van de Subic-baan in de Filipijnen routineonderzoek naar zoutgehalte, temperatuur en helderheid van het water toen het door de Chinese marine werd opgevist. ,,Door de Chinese autoriteiten meteen te benaderen hebben we het voor elkaar gekregen dat ze onze UUV retourneren”, zei de woordvoerder van het Pentagon.

De aankomende president Donald Trump had flinke kritiek op de onwettige inbeslagname. Hij beloofde in dergelijke gevallen een agressievere opstelling in de omgang met China.