buitenland

China wil aanschaf luxeauto’s ontmoedigen

Door ANP - 01 december 2016

PEKING (ANP) – Rijke Chinezen die een Ferrari, Bentley, Rolls-Royce of andere luxewagen willen aanschaffen, moeten vanaf donderdag dieper in de buidel tasten. De overheid heeft een extra belasting van 10 procent ingesteld voor dit soort ‘superauto’s’. Met de maatregel wil Peking ,,rationele consumptie” bevorderen en de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.

Mensen die pronken met hun rijkdom zijn de overheid van het in naam communistische land al langer een doorn in het oog. De extra belasting wordt geheven over auto’s van omgerekend 177.000 euro en duurder.

Hoewel China’s superrijken zich waarschijnlijk niet laten weerhouden door de maatregel, moeten ambtenaren en bestuurders wel meer gaan uitkijken. Tegelijk met de autobelasting heeft de communistische partij donderdag ook nieuwe regels uitgevaardigd die grenzen stellen aan het soort auto’s waar overheidsfunctionarissen in rond mogen rijden. ,,Wat je van anderen eist, moet je eerst zelf doen en wat je anderen verbiedt, moet je ook jezelf verbieden”, aldus het politbureau.