buitenland

Coalitie: veel tankwagens IS vernietigd

Door ANP - 09 december 2016

WASHINGTON (ANP) – Met een grote luchtaanval heeft de coalitie die tegen IS vecht de oliehandel van de extremisten een forse klap toegediend. De coalitie onder leiding van de VS meldde vrijdag dat 168 tankwagens zijn vernietigd, het hoogste aantal tot nog toe.

Gevechtsvliegtuigen vielen de olietrucks aan in de buurt van het Syrische Palmyra. Met dit soort luchtaanvallen hoopt de coalitie de extremistische groep financieel te raken. IS verdiende de afgelopen jaren veel geld met oliehandel.

In eerste instantie was de Amerikaanse tactiek vooral om olievelden te bombarderen. Nu wordt de hele productieketen onder vuur genomen, van raffinaderijen tot opslag tot transport, legde een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag uit.

De olie in IS-gebied is relatief makkelijk op te pompen, zegt hij. ,,Je hoeft er geen genie voor te zijn.” Maar als de bestaande infrastructuur kapot wordt gemaakt, gaat IS volgens hem qua niveau ,,terug naar de zeventiende of achttiende eeuw.”