buitenland

Code rood op vierde dag met smog in China

Door ANP - 20 december 2016

PEKING (ANP) – Op dinsdag is er weer code rood afgegeven in China vanwege een zware smogwolk die over het noorden van China hangt. Het is voor de vierde dag op rij zeer slecht toeven in die omgeving. Volgens het ministerie van volksgezondheid lappen veel bedrijven de strengere milieuregels aan hun laars en produceren niet minder, terwijl dat wel door de regering afgedwongen was.

Door de smog kunnen ook veel vliegtuigen niet opstijgen of landen, waardoor vluchten geannuleerd zijn.

De smog is giftig en kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. De smog bestaat uit fijnstof. Code rood is een alarmfase die ingaat als er zoveel fijnstof in de lucht zit dat mensen eraan dood kunnen gaan.

De luchtvervuiling komt steeds vaker voor in het noordelijke, industriële hart van China en vooral in de winter wanneer de vraag naar energie het hoogst is. Energie die vaak door kolencentrales opgewekt wordt.