buitenland

Cuba nog snel om de tafel met VS van Obama

Door ANP - 08 december 2016

HAVANA (ANP/RTR) – Cuba hoopt dat het nog snel afspraken met de Verenigde Staten kan maken, voordat Donald Trump op 20 januari president wordt. Cubaanse en Amerikaanse gedelegeerden hebben woensdag in de Cubaanse hoofdstad Havana overlegd wat er nog tijdens de laatste weken van het presidentschap van Barack Obama kan worden afgesproken.

,,Op dit moment onderhandelen we over twaalf punten met als doel daar akkoorden over te sluiten”, zei de Cubaanse directeur voor de relatie met de VS van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als voorbeelden noemde ze onderwerpen die niet erg politiek gevoelig zijn, zoals seismologie en meteorologie.

Ze weigerde commentaar te geven op uitspraken van de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump, die heeft gedreigd afspraken met Cuba terug te draaien. ,,Cuba hoopt dat de nieuwe Amerikaanse regering de resultaten respecteert die we hebben bereikt, omdat deze worden gesteund door de meerderheid van de Cubaanse en Amerikaanse bevolking.”

Zo’n honderd Cubaanse ondernemers hebben Trump in een brief opgeroepen de toenadering niet de nek om te draaien.