buitenland

‘Deal over aftocht uit Oost- Aleppo’

Door ANP - 13 december 2016

ALEPPO/NEW YORK (ANP/RTR) – De Syrische autoriteiten en rebellen in Aleppo hebben afgesproken dat een aantal rebellen en burgers de stad mogen verlaten om naar rebellengebied in het noordoosten van het land te gaan. De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitali Tsjoerkin, heeft dinsdag in New York gezegd dat hij heeft gehoord dat er zo’n overeenkomst bestaat en de rebellen mogelijk in enkele uren de vrijwel door het regeringsleger heroverde stad kunnen verlaten.

Volgens Tsjoerkin worden burgers met rust gelaten bij de herovering van het oosten van Aleppo. Dat was sinds de tweede helft van 2012 een bolwerk van jihadisten en rebellen. Die bestaan er nog in allerlei vaak wisselende strijdgroepen. Eén ervan, Jabha Shamiya (Het front van de Levant), meldde dinsdagavond via een zegsman in Turkije dat er een evacuatie komt van mensen uit het gebied dat rebellen nog in handen hebben. Daar zouden nog 50.000 mensen zijn.