buitenland

Deel rebellen Aleppo wacht nog op evacuatie

Door ANP - 22 december 2016

ALEPPO (ANP) – Duizenden opstandelingen wachten nog in Oost-Aleppo op evacuatie uit de voormalige rebellenenclave. Een woordvoerder van de rebellengroep Ahrar al Sham zei donderdag dat de evacuatie door het slechte weer moeizaam verloopt.

Het is koud en het sneeuwt in Aleppo. Bovendien worden bij de evacuatie noodgedwongen veel voertuigen gebruikt die in slechte staat verkeren. Volgens het Rode Kruis zijn woensdag in totaal 30.000 mensen, onder wie alle zieken en gewonden en kinderen, in veiligheid gebracht. Medewerkers van de VN zeiden dat in de nacht van woensdag op donderdag en donderdagmorgen circa driehonderd voertuigen van particulieren uit het oostelijk deel van Aleppo zijn vertrokken.

De meeste burgers zijn overgebracht naar het westelijk deel van Aleppo en de provincie Idlib.

Het oostelijke deel van Aleppo was vier jaar lang in handen van rebellen. Met steun van onder meer Rusland en Iran heeft het leger van Assad dit gebied vrijwel volledig heroverd op de opstandelingen.