buitenland

Demonstranten blokkeren parlement Polen

Door ANP - 17 december 2016

WARSCHAU (ANP) – Demonstranten hebben alle uitgangen van het Poolse parlement geblokkeerd. Zij deden dit nadat de oppositie de regeringspartij, de conservatieve Partij voor Recht en Gerechtigheid (PiS), had beschuldigd van het onrechtmatig doorvoeren van de begroting voor 2017.

De uitgangen werden bewaakt door ruim honderd agenten, maar die werden op hun beurt omsingeld door honderden demonstranten die de leider van de regeringspartij opriepen naar buiten te komen. Anders blijven de parlementsleden omsingeld, aldus de demonstranten. Volgens een ooggetuige probeert de politie de blokkade op te heffen, maar krijgen de demonstranten inmiddels versterking van medestanders.

Eerder op vrijdag beschuldigden drie oppositiepartijen de parlementsvoorzitter van het schenden van de grondwet. Grond daarvoor was het besluit van de voorzitter om een belangrijke stemming over de begroting niet in de plenaire zaal te houden, maar in een kleinere zaal waar de media de toegang toe is ontzegd.