buitenland

Dochter Soekarno betrokken bij ‘coup’ Jakarta

Door ANP - 03 december 2016

JAKARTA (ANP) – De Indonesische politie stelt dat met de arrestatie van tien demonstranten, onder wie een dochter van de eerste president Soekarno, een couppoging in de kiem is gesmoord. Zeven van de tien activisten worden verdacht van hoogverraad, schreef de Engelstalige Jakarta Post zaterdag.

Volgens de Nationale Politie wilde de groep een massaprotest tegen de gouverneur van Jakarta gebruiken voor hun eigen politieke agenda. Hun plan zou zijn geweest het Huis van Afgevaardigden te bezetten en zodoende een staatsgreep te plegen. De demonstratie draaide er eigenlijk om dat de christelijke gouverneur het heeft gewaagd uit de Koran te citeren. Daarmee heeft hij de woede gewekt van een groep conservatieve moslims.

Onder de verdachten is Rachmawati Soekarnoputri. Zij is de dochter van Soekarno, de man die Indonesië in 1945 onafhankelijk verklaarde van Nederland en het land regeerde totdat hij werd afgezet door generaal Soeharto, die hem in 1967 officieel opvolgde.

Een andere dochter van Soekarno, Megawati Soekarnoputri, regeerde van 2001 tot 2004. Zij weigert tot nog toe ieder commentaar.