buitenland

Druk overleg over Oost-Aleppo

Door ANP - 14 december 2016

MOSKOU/ANKARA (ANP/DPA) – Terwijl woensdag opnieuw hevige gevechten zijn uitgebroken in het oosten van de Syrische stad Aleppo, proberen ministers van Buitenlandse Zaken het bestand van dinsdag nieuw leven in te blazen. De Russische minister Sergej Lavrov heeft onder anderen met zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif over het beëindigen van de strijd in Aleppo gesproken.

Lavrov sprak ook met Amerikaans collega John Kerry. Lavrov zei dat rebellen zelf het akkoord niet naleefden. Kerry kreeg ook telefoon over Aleppo van de Turkse minister Mevlut Cavusoglu.

Dinsdag leek een plan van Ankara en Moskou te lukken om de strijd te stoppen en de evacuatie van rebellen en burgers uit het belegerde stadsdeel mogelijk te maken. De wapen zwegen en bussen stonden klaar voor de evacuatie van onder anderen gewonden. Maar dat is niet doorgegaan, volgens sommige waarnemers omdat sjiitische door Iran gesteunde milities roet in het eten gooiden. Ook zijn luchtaanvallen op de stad hervat.