buitenland

Duitse Charlie Hebdo zet Merkel op cover

Door ANP - 01 december 2016

BERLIJN (ANP/DPA) – Angela Merkel siert de voorpagina van de Duitse versie van het satirische blad Charlie Hebdo. Op de tekening ligt de bondskanselier in een garage op de brug voor een onderhoudsbeurt, terwijl een monteur aankomt met een onderdeel. Daaronder de tekst: ,,Nieuwe uitlaat eronder en deze gaat weer vier jaar mee.”

Behalve Merkel, die de ,,volle steun heeft van VW”, wordt Frauke Petry op de hak genomen. Haar karikatuur staat op de achterkant. De partijleider van Alternative für Deutschland (AfD) heeft een kapsel gekregen dat aan Adolf Hitler herinnert. Ze wordt gekenschetst met: ,,De schedel heeft ze al. Alleen het snorretje ontbreekt nog”.

Het eerste nummer van de Duitse Charlie ligt sinds donderdag in de kiosken. Het tijdschrift verschijnt wekelijks in een oplage van 200.000 exemplaren en telt evenals het Franse origineel zestien pagina’s. De redactie in Parijs, waar twee jaar geleden IS-terroristen een slachting aanrichtten, heeft de cartoons gemaakt en de begeleidende teksten laten vertalen. De makers zullen in de toekomst ook werk van Duitse politiek tekenaars en columnisten publiceren maar de vertrouwde, kritische toon trouw blijven.