buitenland

Duitse regering wil camerabewaking uitbreiden

Door ANP - 21 december 2016

BERLIJN (ANP) – De Duitse regering wil meer camerabewaking in de openbare ruimte, inclusief systemen die nummerplaten van auto’s kunnen herkennen en bodycams voor agenten. Het kabinet keurde woensdag diverse voorstellen daartoe van minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) goed.

De maatregelen moeten de veiligheid bevorderen en volgen op diverse geweldsuitbarstingen van afgelopen zomer. Zo schoot een rechtsextremist in München negen mensen dood, blies een Syriër zichzelf op in Ansbach nadat hij te horen had gekregen dat hij zou worden uitgezet en verwondde een zeventienjarige jongen in naam van Islamitische Staat vijf treinpassagiers met een mes in Würzburg. Hij werd doodgeschoten.

Oppositiepartij Die Linke reageerde sceptisch op de plannen. De bestuurders van SPD en de Groenen die de dienst uitmaken in de hoofdstad Berlijn hebben woensdag juist duidelijk gemaakt dat de camerabewaking niet wordt uitgebreid. Wel zijn voorlopig meer agenten de straat op gestuurd.