buitenland

Duitsland arresteert Turk voor spionage

Door ANP - 16 december 2016

HAMBURG (ANP) – De Duitse autoriteiten hebben een 31-jarige Turk opgepakt op verdenking van spionage. Justitie verdenkt hem van het bespieden van Koerden en hun organisaties in Duitsland. De man werd donderdag in Hamburg gearresteerd en zit nog vast.

De vermeende spion was volgens justitie geïnteresseerd in politieke activiteiten van de mensen en instellingen die hij volgde. Turkije heeft herhaaldelijk geklaagd dat Europese landen te weinig doen tegen de Koerdische PKK, die zeer regelmatig aanslagen op Turkse politiemensen en militairen pleegt en ook in de EU verboden is en op de lijst van terroristische organisaties staat. Omgekeerd storen Europese politici zich vaak aan de ‘lange arm’ van Ankara.

Zo riep minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders deze week nog de Turkse ambassadeur op het matje, na berichten over spionage door de voorzitter van de Nederlandse tak van de Turkse religieuze instantie Diyanet. Yusuf Acar, die op de Turkse ambassade in Den Haag werkt, verzamelde informatie over sympathisanten van geestelijke Fethullah Gülen. Zelf vindt hij daar niets mis mee, omdat de informatie openbaar is.