buitenland

Duizenden mensen wacht koude nacht in Aleppo

Door ANP - 18 december 2016

ALEPPO (ANP/DPA) – Duizenden inwoners van Oost-Aleppo, burgers en rebellen, gaan toch weer een koude, onzekere nacht tegemoet. De evacuatie van een deel van hen leek na het akkoord tussen de Syrische regering en opstandelingen die het vertrek van president Assad nastreven even op gang te komen, maar uiteindelijk lijkt niemand de stad te zijn uitgekomen. Oorzaak van de stagnatie was een aanval op bussen die op weg waren naar twee belegerde sjiitische dorpen in de provincie Idlib om daar mensen in veiligheid te brengen.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten meldde dat zes bussen zijn uitgebrand. De aanval zou zijn uitgevoerd door strijders van Jabhat Fatah al-Sham, een Syrische tak van de terreurorganisatie al-Qaeda. Een aantal voertuigen en wagens van een hulporganisatie heeft al-Foua en Kefraya, waar ze 1500 gewonden, vrouwen en kinderen zouden ophalen, wel bereikt. Hun vertrek is echter voor onbepaalde tijd opgeschort.