buitenland

Dylan grote afwezige bij uitreiking Nobelprijs

Door ANP - 10 december 2016

STOCKHOLM (ANP) – Bob Dylan schitterde zaterdag door afwezigheid bij de uitreiking van de Nobelprijzen in Stockholm. De Amerikaanse zanger en liedjesschrijver had al laten weten dat hij weten wegens andere verplichtingen niet in staat was de Literatuurprijs zelf in ontvangst te nemen.

Hoewel Dylan afwezig was, werd het publiek toch getrakteerd op zijn nummer A Hard Rain’s A-Gonna Fall. Dat werd gezongen door zangeres Patti Smith, die zo zenuwachtig was dat ze een gedeelte van het lied twee keer moest zingen.

,,Kan dat opnieuw? Sorry, ik ben zo nerveus”, zei de zangeres nadat ze was stilgevallen. Na oorverdovend applaus uit het publiek maakte ze het nummer alsnog af.

Reactie

Dylan kreeg de Nobelprijs voor zijn poëtische scheppingen in de Amerikaanse liederentraditie. Hij nam twee weken de tijd voordat hij een reactie gaf, tot ergernis van sommige betrokkenen.

Van enige wrevel was zaterdag niets meer te merken. Professor Horace Engdahl van de Zweedse Academie prees de zanger in een toespraak als een van de grootste artiesten uit de wereldgeschiedenis. ,,Dylan heeft ons idee veranderd van wat poëzie kan zijn en hoe het werkt.”