buitenland

Erdogan: moordenaar was lid Gülen-beweging

Door ANP - 21 december 2016

ANKARA (ANP/RTR) – Het staat voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan buiten kijf dat de moordenaar van de Russische ambassadeur lid was van de Gülen-beweging, die volgens het staatshoofd ook achter de couppoging afgelopen zomer in Turkije zat. Erdogan zei dat dit onder meer blijkt uit de plek waar de verdachte onderwijs heeft gekregen en uit de relaties die hij onderhield.

De Russische ambassadeur werd maandag doodgeschoten door een Turkse politieagent in burger tijdens de opening van een tentoonstelling in de Turkse hoofdstad. De agent zou tegen de Russische militaire interventie in Syrië zijn geweest.

In verband met de mislukte coup tegen Erdogan zitten ongeveer 40.000 mensen in voorlopige hechtenis. De autoriteiten lieten woensdag weten dat nog eens 2000 leraren en andere medewerkers van onderwijsinstellingen zijn geschorst wegens mogelijke banden met de coupplegers. Om die reden zijn in de maanden daarvoor al tienduizenden ambtenaren en militairen en leden van de veiligheidsdiensten ontslagen of geschorst.