buitenland

Erdogan roept Duitse ambassadeur op matje

Door ANP - 07 december 2016

ANKARA (ANP/DPA) – Turkije heeft de Duitse ambassadeur op het matje geroepen vanwege een incident rond een parlementslid op het vliegveld van Keulen. De politie op de luchthaven hield parlementariër Aysenur Bahcekapili even vast omdat er problemen waren met haar paspoort.

Het incident maandag veroorzaakte woede bij president Erdogan die woensdag de behandeling van zijn collega van de AK-partij fel kritiseerde. Hij dreigde Duitsland met gelijke munt terug te zullen betalen als de betrokken politiemensen niet worden vervolgd.

,,Jullie ontvangen terroristen als gast in jullie land. Maar de plaatsvervangend voorzitter van het parlement van dit land en haar delegatie laten jullie urenlang voor de deur staan”, zei het getergde staatshoofd.

Tijdens haar verblijf in Duitsland was het paspoort van Bahcekapili gestolen. Ze had bij de Turkse ambassade tijdelijke papieren gehaald. Volgens de Duitse politie bleek daar echter bij de controle op de luchthaven geen diplomatieke status uit, waarna contact werd opgenomen met het Turkse consulaat . ,,Dat heeft maximaal drie kwartier geduurd”, aldus de woordvoerder.