buitenland

Erdogan: VS steunen ook IS in Syrië

Door ANP - 27 december 2016

ANKARA (ANP/RTR) – De Turkse president Tayyip Erdogan heeft dinsdag gezegd dat hij bewijs heeft dat de door de VS gesteunde coalitie in Syrië steun verleent aan terroristische groeperingen waaronder IS en de Koerdische milities van de YPG en de PYD.

,,Eerst beschuldigden ze ons van het helpen van Daesh (IS)”, zei hij tijdens een persconferentie. ,,Nu verlenen ze zelf steun aan terroristische groepen als Daesh, YPG en PYD. Het is heel duidelijk. We hebben goedgekeurde bewijzen, met foto’s en video’s.” Erdogan heeft de bewijzen overigens voor zover bekend niet openbaar gemaakt.

Rusland reageerde dinsdag woedend op het Amerikaanse besluit om de restricties op het bewapenen van de Syrische rebellen deels op te heffen. Volgens Moskou betekent dat een regelrechte bedreiging voor de Russische troepen in Syrië. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de goedkeuring van de nieuwe Amerikaanse wet die de wapenleveranties goedkeurt een ,,vijandige daad”.