buitenland

EU-fonds voor opbouw Colombia opgericht

Door ANP - 12 december 2016

BRUSSEL (ANP) – In Brussel is maandag het EU Trustfonds voor Colombia opgericht. Het fonds bevat bijna 95 miljoen euro en is vooral bedoeld voor plattelandsontwikkeling. Het moet ook het vredesproces in het Zuid-Amerikaanse land ondersteunen.

De Europese Commissie en de ministers van Buitenlandse Zaken van de negentien lidstaten die aan het fonds meedoen zetten hun handtekening. Minister Bert Koenders deed dat namens Nederland, in aanwezigheid van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Die nam zaterdag de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst in Oslo.

Het fonds maakt deel uit van een groter pakket van bijna 600 miljoen euro dat het land erbovenop moet helpen na ruim vijftig jaar burgeroorlog. Het Colombiaanse parlement gaf begin deze maand unaniem zijn zegen aan het herziene vredesakkoord met rebellenbeweging FARC.