buitenland

EU wil migranten in Libië helpen terugkeren

Door ANP - 14 december 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie wil Libië helpen om gestrande migranten terug te laten keren naar hun land, om te voorkomen dat ze de gevaarlijke oversteek naar Europa maken. Er moeten initiatieven worden genomen om hen met steun vrijwillig te laten terugkeren.

Dat staat in de ontwerpconclusies van de EU-top die donderdag in Brussel wordt gehouden. Daarnaast is het zaak de Libische kustwacht verder te versterken via de maritieme EU-missie Sophia. Dat moet verder verlies van levens op de Middellandse Zee voorkomen.

De leiders verwelkomen in de verklaring de afspraken die met vijf Afrikaanse landen zijn gemaakt over migratie. In zogenoemde compacts met Mali, Ethiopië, Nigeria, Niger, en Senegal is afgesproken dat ze meer financiële steun krijgen als ze migranten weten tegen te houden. Gezien de vooruitgang moet uitbreiding naar andere landen worden overwogen, staat in de tekst.

Dit jaar zijn bijna 173.000 migranten naar Italië overgestoken, vooral vanuit Libië. Dat is 20 procent meer dan vorig jaar. Duizenden mensen zijn verdronken.