buitenland

Europese hulp voor Mosul ingevlogen

Door ANP - 12 december 2016

BRUSSEL (ANP) – Een vrachtvliegtuig heeft maandag de eerste Europese noodhulp voor de bevolking van Mosul afgeleverd in Irak. De 40 ton aan goederen bevat onder meer 3000 dekens, 268 familietenten, slaapmatten en hygiënische producten.

Later deze week volgen meer vluchten. Dinsdag arriveert een Oostenrijks vliegtuig met duizend keukensets en meer tenten en dekens in het nabijgelegen Erbil. Een dag later volgen spullen uit Denemarken en Zweden, waaronder onderwijs- en medisch materiaal. Duitsland heeft generatoren aangeboden.

De noodhulp komt boven op de 134 miljoen aan humanitaire hulp die de Europese Commissie voor dit jaar beschikbaar heeft gesteld voor kwetsbare groepen in Irak. De gevechten tussen het leger en terreurorganisatie IS in en rond de Noord-Iraakse stad duren al maanden en zorgen ervoor dat steeds meer mensen hun huis moeten verlaten. Eind dit jaar zijn meer dan 13 miljoen Irakezen afhankelijk van humanitaire hulp, is de verwachting.