buitenland

Europese miljoenen voor doorvoerland Niger

Door ANP - 15 december 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie trekt de komende jaren ruim 600 miljoen euro uit voor hulp aan Niger. Het West-Afrikaanse land krijgt het geld voor ,,duurzame ontwikkelingen” die de bevolking ten goede moeten komen. De toezegging volgt op een akkoord met Niger over het tegengaan van mensensmokkel en het verbeteren van de grensbewaking.

Niger is een belangrijk doorvoerland voor migranten. Vooral in de stad Agadez stappen dagelijks grote groepen in de wagens van smokkelaars die hen door de Sahara naar Libië brengen. Van daaruit ondernemen de migranten de uiterst gevaarlijke boottocht naar Europa. De EU wil daar actie tegen ondernemen.

Een recordaantal van ruim 4700 migranten verdronk afgelopen jaar in de Middellandse Zee, vooral op de route richting Italië. In de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland is de stroom migranten, vooral vluchtelingen uit Syrië, sterk afgenomen sinds het akkoord tussen de EU en Turkije. De EU verlegde daarop de focus naar Afrika. Met donaties hoopt Europa onder meer de economische situatie te verbeteren, zodat minder mensen hier naartoe komen.