buitenland

Europese sancties tegen Congolezen

Door ANP - 12 december 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie bevriest per direct de financiële tegoeden van zeven hooggeplaatste Congolezen. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken besloten maandag in Brussel hun ook een reisverbod naar de EU op te leggen.

De zeven worden verantwoordelijk gehouden voor ,,buitensporig’’ geweld dat in september zeker vijftig levens eiste. Van hen zijn er vier lid van de Congolese Republikeinse Garde. De drie anderen houden een vreedzame oplossing tegen met geweld en repressie, aldus de EU.

Veiligheidstroepen grepen in bij protesten in Kinshasa tegen het uitstel van de presidentsverkiezingen tot april 2018. President Joseph Kabila kan daardoor langer aan de macht blijven. Zijn mandaat loopt nog tot 19 december.

Diepe zorgen

De ministers spreken in een verklaring ,,diepe zorgen’’ uit over de politieke situatie in het Afrikaanse land. Zij dringen erop aan zo snel mogelijk verkiezingen uit te schrijven. Ook de oppositie wordt opgeroepen goede wil te tonen.

Bij meer geweld of het hinderen van het politieke proces stelt de EU meer sancties in het vooruitzicht.