buitenland

Evacuatie Oost-Aleppo begonnen

Door ANP - 18 december 2016

BEIROET (ANP/DPA) – De evacuatie van bewoners uit de belegerde wijken van Aleppo is begonnen. Een aantal bussen met opstandelingen en hun familieleden is vertrokken uit het oosten van de Syrische stad. Dat heeft de Syrische staatstelevisie zondagmiddag via een correspondent ter plekke bekendgemaakt. Het konvooi was volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten onder toezicht van het Internationale Rode Kruis aangekomen.

In Oost-Aleppo zouden zich nog meer dan tienduizend mensen ophouden. Het rebellengebied in het oosten van de stad is na hevige bombardementen in de afgelopen weken door regeringstroepen, gesteund door Rusland en Iran, bijna volledig veroverd.

Tegelijkertijd met de evacuaties uit Aleppo zouden volgens afspraak ook mensen uit de sjiitische dorpen al-Foua en Kefraya in de zuidwestelijke provincie Idlib worden geëvacueerd. Zij worden belegerd door de soennitische rebellen. Volgens de Syrisch tv staan daar de bussen met evacués op het punt van vertrekken.