buitenland

Excuses VN voor cholera op Haïti

Door ANP - 01 december 2016

NEW YORK (ANP) – VN-chef Ban Ki-moon heeft zijn excuses aangeboden aan de inwoners van Haïti voor de rol die de VN speelden bij de uitbraak van cholera op het eiland in 2010. VN-militairen uit Nepal zouden de ziekte naar Haïti hebben gebracht dat tot 2010 vrij van cholera was.

De militairen kwamen helpen na de aardbeving in dat jaar. Vervolgens werden 50.000 mensen ziek en overleden meer dan 9300 mensen.

De VN accepteren geen juridische verantwoordelijkheid voor de uitbraak. Vorige maand werd aan de internationale gemeenschap 200 miljoen dollar (184 miljoen euro) gevraagd voor de slachtoffers van de cholera-uitbraak. David Nabarro, de speciale gezant van secretaris-generaal Ban Ki Moon, zei toen dat dit niet als schuldbekentenis moest worden gezien.