buitenland

Gambiaanse president weigert af te treden

Door ANP - 21 december 2016

BANJUL (ANP/RTR) – De Gambiaanse president Yahya Jammeh weigert plaats te maken voor zijn opvolger Adama Barrow. Hij vertelde woensdagochtend op de Gambiaanse televisie dat hij niet aftreedt. Ook veroordeelt hij de bemoeienis van het West-Afrikaanse economische samenwerkingsverband Ecowas, dat claimt dat het Jammeh zover gaat krijgen dat hij de macht afstaat.

Jammeh verloor de presidentsverkiezingen van oppositieleider Barrow op 1 december. Maar de zittende president accepteerde de uitslag niet. Er zou door het verkiezingscomité zijn gefraudeerd en daarom deden militairen een inval in het kantoor van het comité.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN maakte zich een week geleden nog boos over de inzet van soldaten door Jammeh en maande hem af te treden.

Op 18 januari loopt Jammeh’s termijn af en zou Barrow moeten worden ingehuldigd. Hij is dan 22 jaar aan het bewind geweest, een periode waarin hij Gambia met harde hand leidde.