buitenland

Geen sancties tegen Rusland om Aleppo

Door ANP - 12 december 2016

BRUSSEL (ANP) – De Russisch-Syrische bombardementen op de rebellen in Aleppo leiden vooralsnog niet tot sancties tegen Moskou. De regeringsleiders zeiden op een top in oktober nog ,,alle opties’’ open te houden als Rusland en Syrië zich schuldig blijven maken aan ,,wreedheden’’.

Tijdens overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel kwamen extra strafmaatregelen tegen Rusland niet aan de orde, aldus EU-buitenlandchef Federica Mogherini. ,,Geen enkele lidstaat heeft daarom gevraagd.” Naar verluidt liggen enkele landen dwars, terwijl een besluit unanimiteit vereist.

De EU kondigde vrijdag wel aan op korte termijn de sancties tegen Syrië aan te scherpen vanwege het aanhoudende geweld in Aleppo. Wat die sancties inhouden, is nog niet bekendgemaakt.

Tegen Rusland heeft de EU wel economische sancties ingesteld vanwege de inlijving van de Krim en de agressie in Oost-Oekraïne. Die lopen nog tot eind januari en worden volgens diplomatieke bronnen binnenkort verlengd.