buitenland

Geen vergunning voor pijpleiding Dakota

Door ANP - 04 december 2016

NEW YORK (ANP) – De plannen voor een omstreden oliepijpleiding over het grondgebied van een Amerikaanse indianenstam moeten op de schop. Het geniekorps van het Amerikaanse leger, dat het miljardenproject overziet, heeft zondag laten weten geen toestemming te geven voor de voorgestelde route. Er moet een alternatieve route worden gezocht.

Het besluit van het geniekorps is een grote overwinning voor de leden van de Sioux-stam van Standing Rock en hun duizenden medestanders. Zij vrezen onder meer vervuiling van het drinkwater en protesteren al weken om de plannen tegen te houden. Demonstranten hebben een groot tentenkamp opgericht in het gebied en bleven daar zitten toen de autoriteiten hard ingrepen.

ING en ABN AMRO zijn in financieel opzicht bij het project betrokken. ING verstrekte een directe lening van omgerekend 233 miljoen euro. De Nederlandse bank liet eerder weten de gebeurtenissen rond het project te onderzoeken.