buitenland

Geen wapenembargo tegen Zuid-Soedan

Door ANP - 23 december 2016

NEW YORK (ANP) – De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is er vrijdag niet in geslaagd een wapenembargo en andere sancties aan te nemen tegen Zuid-Soedan. Hoewel geen enkel land tegen de Amerikaanse resolutie stemde, was er onvoldoende steun om het voorstel aan te nemen.

VN-functionarissen hadden gewaarschuwd voor een mogelijke nieuwe genocide in het jongste land ter wereld. Toch kwamen de leden van de Veiligheidsraad niet tot de benodigde negen stemmen. In totaal steunden zeven landen de resolutie; acht landen onthielden zich van stemming.

Het hoofd van de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties die het land bezocht, Yasmin Sooka, waarschuwde onlangs dat de situatie in het Afrikaanse land doet denken aan de volkerenmoord in Rwanda van 1994. In delen van Zuid-Soedan zou onder meer sprake zijn van moordpartijen op grote schaal.

Het land werd in 2011 na tientallen jaren van strijd, onafhankelijk van Soedan. Het land telt meer dan zestig stammen of bevolkingsgroepen. De twee grootste, de Dinka en de Nuer, zijn eind 2013 in een bloedige strijd verwikkeld geraakt.