buitenland

Gentiloni presenteert Italiaans kabinet

Door ANP - 12 december 2016

ROME (ANP/RTR/DPA) – De nieuwe Italiaanse premier Paolo Gentiloni gaat met grotendeels hetzelfde kabinet door. De opvolger van Matteo Renzi, die aftrad na het verloren referendum over de grondwetsherziening, stelde zijn ‘nieuwe’ ministersploeg maandag voor bij president Sergio Mattarella, waarna de leden werden beëdigd. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeten dinsdag en woensdag nog hun vertrouwen uitspreken.

Gentiloni koos Angelino Alfano als zijn opvolger op Buitenlandse Zaken. De sociaaldemocraat Marco Minniti wordt de verantwoordelijke man op Binnenlandse Zaken. Belangrijk was de herbenoeming van Pier Carlo Padoan als minister van Economische Zaken. Hij moet onder meer zien te voorkomen dat de grote bank Monte dei Paschi di Siena bezwijkt onder zijn dubieuze leningen.

Probleem voor Gentiloni kan zijn dat een kleine centrumrechtse partij, die achter Renzi stond, nu twijfelt over het blijven steunen van de regering. Dat zou het vinden van een parlementaire meerderheid bemoeilijken en vervroegde verkiezingen, mogelijk al in juni 2017, noodzakelijk maken. Veel partijen wensen die stembusgang.