buitenland

‘Hackers mogelijk achter stroomstoring Kiev’

Door ANP - 20 december 2016

KIEV (ANP/RTR) – De autoriteiten in Oekraïne onderzoeken of een grote stroomstoring in Kiev het gevolg is van een cyberaanval. Het noorden van de hoofdstad kwam zondag zonder elektriciteit te zitten toen een verdeelstation zichzelf plots uitschakelde.

Volgens energiebedrijf Ukrenergo zijn er maar twee mogelijke verklaringen voor de storing: de hardware liet het afweten of er is sprake van inmenging van buitenaf. Techneuten van de organisatie zouden aanwijzingen hebben dat sprake was van een cyberaanval.

Oekraïne is vaker het doelwit van hackers. De websites van meerdere ministeries zijn volgens de autoriteiten onlangs op zwart gegaan na cyberaanvallen. Die waren volgens de departementen bedoeld om hun werkzaamheden te verstoren.

Bij eerdere cyberaanvallen werd door de Oekraïense overheid met een beschuldigende vinger naar Rusland gewezen. De landen ruziën onder meer over de Russische inlijving van de Krim en de bemoeienis van Moskou met het conflict in Oost-Oekraïne.