buitenland

Hof Gambia gelast vrijlating oppositieleider

Door ANP - 05 december 2016

BANJUL (ANP/RTR) – Een hof van beroep in Gambia heeft maandag de vrijlating gelast van een oppositieleider en achttien anderen, hangende een uitspraak over hun veroordeling wegens ,,onwettige samenscholing”. De bekende advocaat Ousainou Darboe en andere aanhangers van de Verenigde Democratische Partij kregen eerder dit jaar drie jaar gevangenisstraf nadat ze tijdens een vreedzame demonstratie hadden gevraagd om politieke hervormingen.

De beslissing van het hof is een teken dat de politieke teugels in het West-Afrikaanse land worden gevierd na de verkiezingsnederlaag van alleenheerser Yahya Jammeh vorige week. Jammeh was na een staatsgreep in 1994 22 jaar lang aan de macht. Onder zijn bewind werden politieke tegenstanders volgens mensenrechtengroepen bij bosjes gevangengezet of gedood.