buitenland

Hoge Raad België wil geen Turkse toestanden

Door ANP - 09 december 2016

BRUSSEL (ANP) – De hoogste rechterlijke instantie in België waarschuwt ervoor dat het land moet opletten dat het niet dezelfde kant opgaat als Turkije, waar de scheiding tussen de uitvoerende en rechterlijke macht steeds dunner wordt. De voorzitter van de Hoge Raad voor Justitie, Christian Denoyelle, zei vrijdag op de Belgische radio dat anders ,,het vertrouwen in alle instellingen verloren dreigt te gaan”.

Denoyelle vindt het storend dat regeringspartij N-VA rechters ,,wereldvreemd” noemt. De nationalistische partij gebruikt dat woord in een campagne die staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) moet steunen en stelt dat rechters ,,onze grenzen openzetten’’.

Francken weigert een Syrisch gezin een visum te geven terwijl het hof van beroep in Brussel dat heeft opgedragen, onder dreiging van een dwangsom van 4000 euro per dag. De politicus vreest een ,,gevaarlijk precedent’’ en is in cassatie gegaan. Hij is bang voor een ,,stormloop” op de consulaten in Beiroet en Ankara.