buitenland

Islamitische Staat claimt aanslag Caïro

Door ANP - 13 december 2016

CAÏRO (ANP/RTR) – De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft dinsdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag op de belangrijkste kerk van de orthodoxe christenen in Egypte, de kathedraal van Sint-Mark in Caïro. De beweging van soennitische extremisten dreigt met meer aanslagen op wat ze ongelovigen en afvalligen noemt.

Zondag blies een zelfmoordterrorist zich op in een bij de kerk horende kapel voor vrouwen. Er vielen 25 doden en bijna vijftig gewonden, de meesten vrouwen en kinderen. Volgens de verklaring van IS was de dader Abu Abdallah al-Masri. Dat is een andere naam dan de Egyptische autoriteiten maandag aan de dader gaven; Mahmoud Shafik Mohammed Mostafa.

Egypte telt naar schatting 92 miljoen inwoners. Een grote meerderheid van de Egyptenaren is soennitisch. Het aantal christenen is om politieke redenen nooit erg helder. Volgens schattingen zijn er nu bijna veertien miljoen christenen. Sommige moslims stellen dat het er veel minder zijn, sommige christenen veel meer. Bijna alle christenen zijn Egyptisch-orthodox en worden ook kopten genoemd.