buitenland

Italiaanse president voor moeilijke klus

Door ANP - 05 december 2016

ROME (ANP) – De Italiaanse president Sergio Mattarella moet besluiten hoe Italië verder gaat na het vertrek van premier Matteo Renzi. De hervormingsdrang van Renzi is zondag stukgelopen op een referendum over de vraag hoe parlement en regering doelmatiger kunnen worden dankzij grondwetswijzigingen.

De kiezers stemden in grote meerderheid (circa 60 procent) tegen Renzi’s plannen. Italiaanse media stellen dat Mattarella de vertrekkende premier niet kan vragen een nieuwe regering te vormen. Renzi heeft duidelijk gemaakt dat deze nederlaag voor hem het politieke einde is en hij er na 2,5 jaar als regeringsleider de brui aan geeft.

De 75-jarige Siciliaan Mattarella zou op zoek moeten naar een premier die op minstens dezelfde parlementaire steun kan rekenen als Renzi. Een van de namen die in Rome circuleert, is die van de minister van Financiën, Pier Carlo Padoan (66). Hij heeft zijn afspraak maandag met de collega’s van de eurogroep afgezegd.