buitenland

Japanse premier herdenkt Pearl Harbor

Door ANP - 05 december 2016

TOKIO (ANP/RTR) – Premier Abe van Japan herdenkt eind december op Hawaii de slachtoffers van de Japanse aanval op Pearl Harbor. Japanse vliegtuigen vernietigden op 7 december 1941 een groot deel van de belangrijke Amerikaanse vloot in de Grote Oceaan. Bij die overval kwamen ruim 2400 Amerikanen om het leven.

Abe heeft op 26 en 27 december een ontmoeting met de Amerikaanse president Obama. Samen herdenken ze dan tevens de slachtoffers van 75 jaar geleden. In mei was Obama in Japan, waar hij als eerste Amerikaanse president Hiroshima bezocht, de stad die op 6 augustus 1945 door een Amerikaanse atoombom werd verwoest.

Door de aanval op Pearl Harbor raakten de Amerikanen betrokken bij de oorlog. De bom op Hiroshima, waarbij in één klap 78.000 mensen omkwamen, leidde het einde van de Tweede Wereldoorlog in.