buitenland

Lavrov: stop met verwijten en oorlogsretoriek

Door ANP - 08 december 2016

HAMBURG (ANP) – De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft donderdag gezegd dat het afgelopen moet zijn met de ,,oorlogsretoriek van het Westen”. De indruk dat Rusland een bedreiging vormt, is een ,,mythe”, klaagde Lavrov op bezoek in Hamburg. Hij is daar met veel ambtgenoten op de conferentie van de Organisatie voor Veiligheid en Ontwikkeling in Europa (OVSE).

Lavrov hield een pleidooi voor een ,,gelijkwaardige dialoog” en stelde voor te stoppen elkaar verwijten te maken. Concreet noemde hij het conflict in Oost-Oekraïne. Volgens Lavrov moet de regering in Kiev zo snel mogelijk weer gaan praten met de pro-Russische separatisten. Formeel is er een bestand van kracht, maar dat is uiterst wankel en regelmatig vliegen de mortiergranaten over en weer.

Oekraïne had ook een boodschap voor Rusland tijdens de top. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Pavel Klimkin is het de schuld van Moskou dat de vrede op zich laat wachten. Hij herhaalde ook nog eens de Oekraïense eis dat de Russen zich terugtrekken van het geannexeerde schiereiland de Krim.