buitenland

‘Leger Syrië gaat rebellengebied Aleppo in’

Door ANP - 20 december 2016

BEIROET (ANP) – Het Syrische leger trekt dinsdag de laatste rebellenenclave in Aleppo binnen. Dat meldt de Libanese Hezbollah-beweging, een bondgenoot van de Syrische regering.

Het leger waarschuwde de opstandelingen in de enclave per luidspreker snel te vertrekken. Het is onduidelijk hoeveel mensen nog vastzitten in het gebied. Schattingen lopen uiteen van enkele duizenden tot tienduizenden personen.

Een functionaris uit het kamp van de rebellen waarschuwde dat de opstandelingen pas vertrekken als alle burgers die weg willen ook daadwerkelijk zijn geëvacueerd. Het zou nog gaan om een fors aantal mensen: volgens de opstandeling is pas de helft van die groep vertrokken.

Evacueren

Een woordvoerster van het Rode Kruis meldde dat in totaal sinds donderdag 25.000 mensen uit Oost-Aleppo met bussen zijn opgehaald. Zij hoeven slechts zo’n 5 kilometer te reizen voordat ze aankomen in het rebellengebied buiten de stad.

De strijdende partijen sloten eerder een akkoord over het evacueren van mensen uit meerdere dorpen en de rebellenenclave in Aleppo. Volgens Hezbollah vertrokken dinsdagochtend weer acht bussen met geëvacueerden uit de dorpen al-Foua en Kefraya, die worden belegerd door rebellen die de regering ten val willen brengen.