buitenland

McCain: cyberaanvallen Rusland oorlogsdaad

Door ANP - 30 december 2016

KIEV (ANP) – Russische cyberaanvallen zijn een ,,oorlogsdaad” en de Verenigde Staten moeten Rusland daar een ,,prijs voor laten betalen”. Die harde woorden sprak de Amerikaanse senator John McCain vrijdag tijdens een bezoek aan Kiev. De Republikein gaat zich inspannen om de sancties tegen Rusland verder op te voeren.

McCain gaat daarmee lijnrecht in tegen de voornemens van aankomend president Donald Trump, die de verkiezingen won als kandidaat van de Republikeinse Partij. Trump heeft juist aangegeven dat hij naar betere banden met Rusland streeft en van de strafmaatregelen af wil. Al voor zijn aantreden ligt daarmee een conflict op de loer tussen Trump en een deel van zijn eigen partij.

Volgens de voormalige presidentskandidaat, die in 2008 de verkiezingen verloor van Democraat Barack Obama, is het mogelijk om ,,Rusland veel sancties op te leggen”. Hij denkt daarbij aan maatregelen tegen individuen, organisaties en financiële instellingen.

Aan het land waar hij te gast was, beloofde McCain dat ,,geen Amerikaans Congres de vrijheid en onafhankelijkheid van Oekraïne zal opofferen”.