buitenland

Merkel betreurt uitslag referendum Italië

Door ANP - 05 december 2016

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) – De Duitse bondskanselier Angela Merkel reageerde maandag teleurgesteld op de nederlaag van haar Italiaanse collega Matteo Renzi. De premier kondigde zijn vertrek aan nadat de Italiaanse kiezers zondag in een referendum tegen ingrijpende staatshervormingen hadden gestemd.

,,Ik betreur het dat het referendum in Italië niet eindigde zoals de premier had gewild. Ik heb zijn hervormingsbeleid altijd gesteund, maar natuurlijk gaat het om een interne Italiaanse beslissing die we moeten respecteren”, zei de bondskanselier in Essen tegen verslaggevers.

De uitslag van de presidentsverkiezingen in Oostenrijk stemde Merkel wel tevreden. Ze zei op een partijcongres van haar CDU in Essen blij te zijn met de winst van de linkse Alexander van der Bellen, die met een flinke marge lijkt te hebben gewonnen van zijn rechts-populistische tegenstrever Norbert Hofer van de FPÖ.