buitenland

Militie valt gevangenis in Congo aan

Door ANP - 19 december 2016

KINSHASA (ANP/RTR) – Leden van een militie hebben in het oosten van Congo een gevangenis aangevallen. Een activist in de stad Butembo zei dat de,,Maï Maï” al sinds maandagochtend aanvallen uitvoeren. ,,Ze wilden gedetineerden bevrijden uit de centrale gevangenis.”

De strijders raakten verwikkeld in vuurgevechten met veiligheidstroepen. Volgens de politie probeerden de militieleden te plunderen, maar zijn ze teruggedreven.

De militie probeerde volgens de activist gebruik te maken van ,,deze dag”. Het mandaat van president Joseph Kabila loopt maandag af, maar de regering zegt niet voor 2018 nieuwe presidentsverkiezingen te kunnen organiseren.

De oppositie zei zaterdag niet op te roepen tot protesten, maar dat wil niet zeggen dat die niet zullen plaatsvinden. Inwoners van hoofdstad Kinshasa leken maandag dan ook hun adem in te houden: veel mensen bleven thuis en winkels waren afgesloten.