buitenland

Minister Mali ontkent migrantenakkoord met EU

Door ANP - 16 december 2016

DEN HAAG/BAMAKO (ANP) – De Malinese minister van Buitenlandse Zaken Abdoulaye Diop spreekt tegen dat zijn land een akkoord met de Europese Unie heeft ondertekend over de terugkeer van Malinese migranten. In het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland zegt hij vrijdag: ,,Wij waren verrast kennis te nemen dat er een akkoord zou zijn ondertekend. Daar ligt een probleem, want dat is helemaal niet gebeurd. Er is wel een discussie geweest, maar we kunnen niet zeggen dat er een specifiek akkoord is getekend”, aldus Diop.

Zijn Nederlandse collega Bert Koenders meldde afgelopen zondag dat hij namens de EU een akkoord met Mali had gesloten. De twee ministeries lieten ook een gezamenlijke verklaring uitgaan.

,,Van de kant van de regering van Mali verwerpen wij deze verklaring volledig”, zegt Diop. ,,Want er is geen akkoord getekend over de terugkeer van migranten. De verklaring weerspiegelt niet de punten die zijn besproken.” Hij noemt het belangrijk dat Nederland het bericht corrigeert.