buitenland

Nek-aan-nekrace verkiezingen Macedonië

Door ANP - 12 december 2016

SKOPJE (ANP) – In de voorlopige uitslagen van de parlementsverkiezingen in Macedonië is zondagnacht nog geen duidelijke winnaar naar voren gekomen. Zowel de sociaal-democratische partij als de centrumrechtse partij eist de overwinning op.

De partij van voormalig premier Nikola Gruevski nam weliswaar de leiding. Maar met 38 procent voor de VMRO-DPMNE tegenover 36 procent voor de sociaal-democratische SDSM van oppositieleider Zoran Zaev is er geen duidelijke winnaar aan te wijzen. 85 procent van de stemmen is inmiddels geteld.

De vervroegde en twee keer verschoven verkiezingen worden gezien als de belangrijkste van de afgelopen twintig jaar. De verkiezingen werden gehouden onder sterke druk van de Verenigde Staten en Europese Unie, om een eind te maken aan een verlammende politieke crisis in de voormalige Joegoslavische deelrepubliek.

De oppositie beschuldigde het kamp van Gruevski op basis van afgeluisterde telefoongesprekken van grootschalige corruptie en criminaliteit. Gruevski wees iedere betrokkenheid van de hand, maar volgens een door hem zelf benoemde speciale aanklager was een deel van de beschuldigingen aan zijn adres gegrond.