buitenland

Oostenrijk kiest (weer) president

Door ANP - 04 december 2016

WENEN (ANP) – Circa 6,4 miljoen Oostenrijkers kunnen zondag de nieuwe president kiezen. De keuze is uit een links-radicale kandidaat, ex-leider van de Groenen, Alexander Van der Bellen, en een rechtse populist, Norbert Hofer van de FPÖ.

In mei won Van der Bellen op het nippertje, maar de uitslag is ongeldig verklaard vanwege problemen met de stemmen per brief. De verkiezing van zondag bepaalt nu wie de opvolger wordt van de sociaaldemocratische bondspresident Heinz Fischer. De president heeft een voornamelijk ceremoniële rol.

Wanneer de 45-jarige Hofer zondag als winnaar uit de bus komt, is hij de eerste van de huidige rechtse populisten in West-Europa, die het tot staatshoofd schopt. Zijn rivaal is een 72-jarige professor in de economie, Van der Bellen. De achternaam is een erfenis van zijn voorvaderen die rond 1700 uit Nederland naar Oost-Europa trokken.

Over heel het land genomen lijkt het een nek-aan-nek-race te worden. Maar in de steden, inclusief hoofdstad Wenen, won Van der Bellen in mei. De aanhang van Hofer woont vooral buiten de steden, waar hij in de meeste kiesdistricten de meeste stemmen kreeg.