buitenland

Oostenrijk onteigent Hitlers geboortehuis

Door ANP - 15 december 2016

WENEN (ANP) – Het Oostenrijkse parlement heeft donderdag ingestemd met het voorstel van de regering om het geboortehuis van Adolf Hitler te onteigenen. Het pand in het stadje Braunau am Inn op de grens met Duitsland is eigendom van een vrouw die het weigerde te verkopen.

De eigenaresse Gerlinde Pommer heeft in het verleden telkens weer geweigerd het huis te verkopen of te laten renoveren. Het huis was onder meer een bedevaartsoord voor neonazi’s, iets waar de overheid van af wil. Na onteigening krijgt Pommer een vergoeding. Hoe hoog is niet bekend.

Wat met het pand gaat gebeuren, staat nog niet vast. Afbreken en vervangen door nieuwbouw is de meest voor de hand liggende optie. Minister Sobotka van Binnenlandse Zaken is daar voorstander van. Maar ook de ander optie, laten staan en renoveren, staat nog open. Sommige historici zijn daarvoor, maar ook gemeenteraadsleden die vinden dat het huis helemaal in de oude stadskern past en daarmee cultureel erfgoed is.

Hitler werd op 20 april 1889 geboren in het gebouw van drie verdiepingen aan de Salzburger Vorstadt 15. Twee jaar later verhuisde de familie naar Linz.